Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Verkkokurssin avulla kriisin yli!

TIEDOTE: Julkaisuvapaa 15.4.2020

Kaksi verkkoliiketoiminnan parissa toimivaa yrittäjää laittoi talkootyönä pystyyn uudenlaisen verkkokurssien markkinapaikan yrittäjiä auttaakseen

Tiedon, palveluiden ja yritystoiminnan saattaminen digitaaliseen muotoon ja verkkoon asiakkaiden saataville koki valtavan loikkauksen, kun koko maailma pysähtyi koronaviruksen takia. Yrittäjiltä vaadittiin nopeita ratkaisuja ja kykyä muuntautua niin, että yritystoimintaa muokataan vastaamaan asiakaskunnan tarpeita.

”Itse olen nyt poikkeusolojen aikana löytänyt uuden harrastuksen, kun paikallinen joogaohjaaja päätti siirtää tuntinsa verkkoon. Joogatunnille ei tule lähdettyä varta vasten, mutta nyt voin osallistua tunnille omassa kodissani eikä aikaa kulu matkustamiseen paikasta toiseen.”, kertoo Verkkokurssille-sivuston toinen perustaja Annika Pulkkinen.

Pienellä kekseliäisyydellä on mahdollista löytää yritykselle uusi tapa tuottaa palveluita. Kosmetologi voi opastaa kurssillaan ihonhoitoa ja koiran kouluttamista on helppo havainnollistaa videoiden avulla. ”On tietenkin selvää, että kaikkea ei voi verkkoon tuoda, mutta kannattaa silti pohtia, löytyisikö omasta työstä ja ammattitaidosta jotain jaettavaa.” Pulkkinen toteaa.

VERKKOKURSSI

  • Verkon kautta tapahtuvaa oman erityisosaamisen jakamista ja oppimista.
  • Sisältää tyypillisesti videoita, tekstiä, kuvia ja äänileikkeitä. Voi sisältää myös tehtäviä osallistujille ja kurssin suorittamisesta voi saada todistuksen.
  • Kurssi on usein jaettu oppitunteihin ja aiheisiin
  • Verkkokurssi voi olla joko avoin, maksuton tai maksullinen. Avoin kurssi on kaikkien saatavilla ilman erillistä kirjautumista, maksulliset ja osa maksuttomista kursseista vaativat käyttäjätilin luomisen.
  • Verkkokurssin voi tarjota hyödyntäen valmiita, verkkokursseihin keskittyneitä palveluita kuten Campwire ja Teachable. Verkkokurssialustan voi asentaa omille kotisivuilleen, jos julkaisujärjestelmä sallii sen, tai
    verkkokurssin jakeluun voi käyttää esim. YouTuben ja Vimeon kaltaisia palveluita sekä sähköpostia.

Suurimmat haasteet ovat verkkokurssin myynnissä

Suurimmaksi haasteeksi etenkin pienyrittäjien keskuudessa tuntuu muodostuneen sopivan verkkokurssialustan löytäminen ja netin keskustelupalstoilla kysellään päivittäin sopivan järjestelmän perään. Erilaisia palveluita on tarjolla runsaasti, mutta joskus hinnoittelumalli ja perustamiskustannukset tuntuvat suurilta. Lisäksi verkkokurssia pitäisi markkinoida myyntiä saadakseen.

Idea verkkokursseihin keskittyvästä sivustosta, eräänlaisesta kaiken kattavasta kurssihakemistosta, oli muhinut kemiläisen digimarkkinointiyrittäjän Niko Vittaniemen mielessä jo viiden vuoden ajan. Yhteistyökumppaniksi hän pyysi Pulkkisen, joka oli omalla tahollaan miettinyt vastaavan tyyppisen sivuston tekemistä. Suunnitelmiin tuli muutos maaliskuun alussa, kun pienyrittäjien ahdinko alkoi näkymään keskusteluissa. Vittaniemi ja Pulkkinen halusivat omalta osaltaan avustaa muita yrittäjiä yritystoiminnan nopeassa muutoksessa. ”Muutimme hieman sivuston alkuperäistä ajatusta ja päätimme sittenkin tarjota yrittäjille käyttöön täydellisen verkkokurssialustan, ei vain pelkkää mainospaikkaa hakemistossa. Yrittäjä saa siten käyttöönsä myös sivustomme markkinointikanavat ja verkkokauppatoiminnot sekä yhteisön tuen.”, Vittaniemi sanoo.

 

Verkkokurssille.fi-sivusto rakentuu verkon kautta. Niko Vittaniemi työskentelee kotitoimistossaan
Kemissä ja Annika Pulkkinen Laukaassa. Sivuston perustajat eivät ole vielä koskaan tavanneet toisiaan
kasvokkain, mutta se ei ole ollut este suunnitelmille.

Sekä Pulkkinen että Vittaniemi kannustavat yrityksiä rakentamaan verkkokurssit mahdollistavan palvelun myös omille verkkosivuilleen, tai ottamaan käyttöön valmiin verkkokurssialustan viimeistään sitten, kun verkkokurssin myynti on osoittautunut kannattavaksi.

Verkkokurssille-sivusto on hyvä paikka kokeilla verkkokurssin tekemistä ja myymistä riskittömästi ja se toimii myös mainiona lisämyyntikanavana jo olemassa oleville kursseille.

Opiskele aasin hoitoa ja siinä sivussa nettisivujen rakentamista

Ensimmäistä omaa, nettisivuihin liittyvää verkkokurssiaan Verkkokurssille-sivustolle rakentava Laura Jalonen on pohtinut kurssin rakentamista jo jonkin aikaa ja uusi palvelu innosti ryhtymään ajatuksista tekoihin. Jalosen  yritystoiminta keskittyy nettisivujen rakentamiseen ja graafiseen suunnitteluun, mutta oman verkkokurssialustan rakentaminen ei ollut vaihtoehto, vaikka osaamista olisi löytynyt omasta takaa. ”Verkkokurssille-sivusto tarjosi verkkokurssialustan, jonka käyttöönotto oli helppoa ja selkeä systeemi on nopea omaksua. Verkkokurssin julkaisukynnys madaltui paljon ja keskitetty markkinapaikka on plussaa.”, Jalonen sanoo.

Verkkokurssille-sivustolla kuhisee nyt eri alojen yrittäjiä ja kouluttajia rakentamassa omia verkkokurssejaan. Yksi kouluttajista on Kaisa Määttänen, joka rakentaa verkkokurssia aiheenaan aasit ja muulit. ”Olen pitänyt livenä koulutuspäiviä aaseista ja muuleista useamman vuoden ajan ja nyt olen suunnitellut koulutuspäivien sisällön tekemistä verkkokurssiksi, koska se on nykyaikaa.”,  Määttänen kertoo.

Hänen ja muiden kouluttajien verkkokursseille pääsee osallistumaan kevään aikana, kun verkkokurssien supermarketin ovet avataan asiakkaille.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Annika Pulkkinen
puh. 040 220 5628
[email protected]
[email protected]
Yksinyrittäjä, Laukaa: Sivutaikuri Oy ja Argilla Consulting. Toimialana nettisivujen suunnittelu ja rakentaminen sekä tekniset tukipalvelut.

Niko Vittaniemi
puh. 044 554 5728
[email protected]
[email protected]
Yksinyrittäjä, Kemi: Innovitale – Web Solutions. Erikoistunut digimarkkinointiin ja hakukoneoptimointiin. Maailman suurimman aloittelijoille suunnatun striimausaiheisen blogin perustaja ja ylläpitäjä.